Als je kind voor het eerst naar school gaat…

We hebben hier in Brabant nog tot 4 september vakantie maar we zijn al wel bezig met voorbereidingen voor school, ons zoontje is 24 juli namelijk 4 jaar geworden en dat betekent dat hij na de vakantie op school gaat starten.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik er toch wel een heel klein beetje moeite mee heb nu hij na de vakantie naar school gaat. Dan heb ik namelijk geen kind meer thuis onder schooltijd en dat zal, op de dagen dat ik vrij ben, best even wennen zijn. Van de andere kant heb ik dan ook even tijd voor mezelf en kan ik gaan bedenken hoe ik die ga invullen (naast natuurlijk het huishouden).

Om je kind en jezelf goed voor te bereiden op de basisschool heb ik wat tips op een rijtje gezet:

  • Wendagen: de meeste scholen hebben wendagen zodat een kindje voordat hij/zij 4 jaar wordt alvast kan wennen, maak hier ook zeker gebruik van en vertel je kind van te voren wat hem/haar te wachten staat. Hoeveel dagen dit zijn is per school verschillend. Bij mijn zoontje op school was dit 6 weken 2 x in de week zodat hij echt goed kon wennen.
  • Maak het afscheid niet te lang: dit vond ik heel erg moeilijk! Mijn zoontje deed het de eerste wendag super goed zonder te huilen maar op de één of andere manier ging hij vanaf de 2e wendag huilen. Je moederhart breekt dan op zo’n moment. Maar de juf vertelde dat een knuffel en dan weggaan toch echt het beste is. Mijn zoontje heeft 2 x gehuild en daarna was het over.
  • Koop samen de spulletjes die je kind nodig heeft: het kind kan dan ook echt wennen aan het idee dat hij straks echt naar school gaat. Het is natuurlijk ook hartstikke leuk om je eigen rugzak, schoolbeker en broodtrommel uit te zoeken mijn zoontje voelde zich ook hartstikke stoer dat hij dat mocht.
  • Is je kind erg moe na een schooldag? Op een 4 jarige leeftijd zijn ze nog niet leerplichtig dus denk jij als moeder dat het een keer nodig is om een dagje extra rust te geven aan je kind en het is mogelijk binnen je gezin? Laat hem/haar dan gerust een dagje thuis om bij te tanken. Natuurlijk is het beter om gewoon mee te doen met de rest, maarja aan een oververmoeid kind heeft niemand iets toch
  • Zorg ervoor dat alle spullen van je kind voorzien zijn van naam: het zou zonde zijn als er “ruzie” ontstaat omdat een ander kind denkt dat de spullen van jouw kind van hem haar zijn.
  • Geef reservekleding mee: door de spanningen etc. kan het best zijn dat je kind vergeet naar de toilet te gaan. Of in ons geval: ons zoontje was op zijn eerste wendag op ontdekkingstocht samen met een klasgenootje en sprong samen met hem in een diepe plas water waardoor hij helemaal nat was…. Ik was dus erg blij dat ik reserve kleding in zijn tas had gestopt.

Natuurlijk is zo’n nieuwe fase voor zowel het kind als mama (en misschien ook wel papa?) erg spannend maar eigenlijk heeft elke nieuwe fase ook weer wat moois toch?

Geniet vooral van het feit dat je kind zich nu nog verder gaat ontwikkelen en steeds meer dingen gaat leren, voor je het weet is de schoolperiode weer voorbij…

Reacties

,

Geschreven door Kelly van der Pol op 9 augustus 2016

Mijn naam is Kelly van der Pol, 28 jaar, getrouwd met Eugène en moeder van 2 kinderen Esmay van 6 en Stijn van 4. Wij wonen...

Meer over Kelly van der Pol