DIY! Creatieve bui? Maak een spijkertas!

Een spijkertas, wat is dat? Dat is een tas van spijkerstof, die je maakt van je eigen “oude” spijkerbroek. Ben je toe aan een nieuwe tas, of heb je gewoon een creatieve bui, dan is dit een leuk idee. Lees in mijn blog hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Eerste tip! Ga dit niet met je kinderen doen, want het is geen makkelijke klus. Heb jij creatieve vriendinnen? Dan raad ik je aan om een groep meiden op te trommelen en er een gezellige middag/avond van te maken.

Hoe begin ik?

Zoek allereerst een oude jeans op, het liefst een heren broek want die zijn lekker groot. Dan heb je veel stof. Let op, hij gaat kapot en er blijft niets van over! Verder heb je een leuke lap stof nodig van ongeveer dezelfde grootte als je broek, om de voering voor de binnenkant van de tas te maken. Heb je nog ergens wat leuke knopen of andere details liggen? Die kun je goed gebruiken.

De volgende stappen

De volgende stap is het lostornen van de bovenkant van de jeans, dus de boord. Dit wordt straks de bovenkant van je spijkertas, waar het hengsel aan zit. Vervolgens knip je beide pijpen van de spijkerbroek in de lengte door, zodat het 2 grote lappen worden. Deze gebruik je voor in totaal 5 stukken spijkerstof. Het leukste is om de grove details zoals broekzakken, labels en knopen in de stukken spijker te laten zitten. Dat geeft een stoer effect!

Er zijn 2 grote stukken uit de spijkerbroek nodig voor de brede zijkanten van de tas. Verder zijn er 2 smalle stukken nodig voor de andere zijkanten en het laatste stuk voor de onderkant. De exacte afmetingen zijn natuurlijk afhankelijk van de grootte van je tas. Dit kan je zelf beslissen. Zie hieronder een voorbeeld! Knippen maar.

Hetzelfde doe je met de stof voor de voering. Hiervoor gebruik je dezelfde afmetingen als van het spijker.

Het laatste ingrediënt

Nu heb je bijna alle ingrediënten om de naaimachine erbij te pakken en om van de stukken spijker een hele gave tas te maken. Bijna? Ja, de laatste stap is de hengsels. Anders kun je de tas natuurlijk niet goed vasthouden. Deze haal je ook uit de pijpen van de jeans en je kunt ze zo lang maken als je zelf wil.

De grootste uitdaging is de naaimachine! Dit moet wel een goede zijn, want hij moet de dikke spijkerstof aan elkaar kunnen naaien. Niet elke huis-tuin-en-keuken-naaimachine is hier sterk genoeg voor. Allereerst moet de voering aan de binnenkant van elk stuk spijker worden genaaid. Vervolgens naaien we alle zijkanten aan elkaar, met de boord van de jeans aan de bovenkant van de tas. De hengsels komen op het laatst. Vergeet geen kleine details aan de tas te naaien voor een leuk effect! Dan ben jij klaar om te stralen.

Hulp nodig?

Ik heb dit creatieve idee opgedaan via een kennis die samen met een groep vriendinnen bij een spijkerworkshop van “de spijkerloods” is geweest. In deze workshop wordt je volledig begeleidt bij het maken van jouw droomtas. Uiteraard is er ook een sterke naaimachine aanwezig, voor als je die niet in huis hebt.

Een echte aanrader dus!

Reacties

Geschreven door Dionne Tangenberg op 17 februari 2017

Ik ben Dionne Tangenberg. Sinds kort schrijf ik voor TerStal met veel enthousiasme blogs over verschillende thema’s. Op deze manier wil ik mijn ervaringen en ideeën...

Meer over Dionne Tangenberg