Koken zonder pakjes

De winkels staan er vol mee: pakjes en zakjes voor allerlei gerechten. Heel makkelijk natuurlijk, want vaak hoef je alleen maar een beetje water toe te voegen en klaar is kees! Maar is dit wel zo gezond? Niet echt…Ondanks dat je veel groenten kan toevoegen is vers koken altijd gezonder. Je weet dan ook precies wat je in je maaltijd stopt en opeet. Koken zonder pakjes is ook helemaal niet zo moeilijk. Lees deze tips en verban de pakjes voorgoed uit jouw huis!

Zorg ervoor dat je genoeg kruiden in huis hebt


De aanschaf van een hoeveelheid kruiden kan misschien veel lijken. Je moet namelijk in een keer misschien wel tien potjes met kruiden kopen. Toch valt dit heel erg mee. Met elk potje kun je namelijk talloze keren gebruiken en dus kun je met je verzameling meerdere keren pasta, nasi of een ander gerecht maken. Super handig toch?!

Maak een kruidentuintje

Gedroogde kruiden zijn handig, maar wat is er nou lekkerder dan een vers gerecht met verse kruiden? Maak daarom een kruidentuintje. Je kan veel kruiden bij de tuinderij halen, maar ook in de supermarkt hebben ze vaak plantjes met kruiden. Basilicum, munt, noem maar op! Deze plantjes kun je meerdere keren gebruiken om een heerlijk gerecht mee te maken en eventueel zelfs verpotten. Zet ze in een grotere pot, buiten in de zon en geef ze voldoende water. Als je geluk hebt, lopen de plantjes opnieuw uit en kun je er nog langer van genieten.

Ga op zoek naar recepten


Als je goed zoekt, vind je talloze simpele recepten op het internet. Wist je bijvoorbeeld dat je nasi al kan maken met komijn, koriander, kurkuma en gember? Voeg er wat knoflook aan toe en je hebt een heerlijk kruidenmengsel. Al deze kruiden kun je gewoon in potjes verkrijgen! 

Experimenteer


Als je vers kookt, kun je precies maken wat jij lekker vindt. Houd je niet van koriander? Dan laat je dat gewoon weg. Ben je gek op pittig? Voeg dan wat extra cayennepeper toe. Zelf je gerechten maken is daarom veel lekkerder! 

Houdbaar is niet per definitie slecht


Oké, pakjes en zakjes met allerlei ingrediënten erin zijn niet zo goed voor je, maar er zijn ook producten die houdbaar en verpakt zijn die niet slecht zijn. Tomaten uit blik of bouillonblokjes bijvoorbeeld. Beide super handig om in huis te hebben! Let wel op: vaak is aan een blik tomaten wel zout toegevoegd. Voeg daarom zelf wat minder zout toe, om je gerecht toch gezond te houden. Verder kan het helemaal geen kwaad. Het is zelfs reuze handig om in huis te hebben als basis voor je pastasaus!

Heel veel succes met deze nieuwe uitdaging! Wat ga jij vanavond maken?

Reacties

Geschreven door Madelon Weijenborg op 9 augustus 2018

Mijn naam is Madelon Weijenborg. Ik ben 24 jaar. Momenteel woon ik samen met mijn ouders in een klein dorp in de Achterhoek. Vanaf september zal...

Meer over Madelon Weijenborg