Tips als je kind zijn eigen kleding wil kiezen

Je kent het vast wel? Kinderen die hun eigen wil hebben als het aankomt op het kiezen van kleding. Onze dame is inmiddels 8 maar had al vrij snel dat ze zelf wilde kiezen. Ook ons zoontje, die inmiddels 5 is, heeft een sterk eigen wil als het aankomt op het kiezen van kleding, maar hoe ga je ermee om? Ik geef je graag  tips hoe je dit het beste aan kunt pakken.

1. Ga niet in discussie

De allerbelangrijkste tip: ga niet in discussie. Ik weet niet hoe dat bij jullie kinderen zit, maar bij mijn kinderen werkt dat juist averechts. Vaak zeg ik dan “ik vind het niet bij elkaar passen, maar als jij het wel mooi vind dan is het toch goed?”. Vaak gaan ze dan nadenken om vervolgens toch iets anders aan te doen. Als ik dan zeg “ja dit is echt super mooi” dan zijn ze helemaal trots. Natuurlijk komt het weleens voor dat ze toch iets aantrekken wat eigenlijk niet kan, maar ik laat ze voortaan gewoon naar school gaan want strijd werkt niet. Ik geef de juf dan wel even een seintje dat de kleding keuze niet mijn idee was….

2. Koop samen setjes in de winkel

Kleding die ik zelf aanschaf voor mijn dochter wordt 9 van de 10 keer uiteindelijk niet gedragen want het is “saai”. Daarom koop ik nu altijd samen met haar kleding zodat ze zelf kan kiezen. Samen kijken we naar setjes wat bij elkaar past.  Hang de setjes ook samen in de kast. Zo is de kans minder groot  dat ze kleding draagt wat totaal niet bij elkaar past.

3. Laat ze meedenken

In het begin droeg mijn dochter (en ook mijn zoon) zelf samengesteld setjes die dus totaal niet matchte met elkaar. Inmiddels heb ik ze zo ver dat ze er toch wel een beetje meer kijk op hebben gekregen. Ik laat ze bijvoorbeeld kiezen tussen 2 shirts en 2 broeken zodat ze wel het gevoel hebben dat ze zelf mogen kiezen, maar zo behoud ik toch nog wat invloed. De keer erna pakken ze automatisch dat setje weer want de vorige keer was dat toch wel erg leuk.

Het is natuurlijk erg belangrijk dat je kind wel keuze blijft houden. Ze moeten namelijk wel de kans krijgen om hun eigen stijl te creëren en daarnaast er ook achter zien te komen, wat uiteindelijk niet zo’n goede combinatie is.

 

 

Reacties

Geschreven door Kelly van der Pol op 3 april 2018

Mijn naam is Kelly van der Pol, 28 jaar, getrouwd met Eugène en moeder van 2 kinderen Esmay van 6 en Stijn van 4. Wij wonen...

Meer over Kelly van der Pol