Van de tuin naar je bord!

Houd je van koken met verse kruiden? Dan kun je naar de supermarkt gaan om wat plantjes te halen, maar het is natuurlijk nog leuker om deze zelf te kweken in je eigen kruidentuintje! Wil je weten welke kruiden je waarvoor kan gebruiken? Ik geef hier onder wat tips. Dan weet je straks precies welke plantjes een plekje in jouw kruidentuin mogen krijgen!

Rozemarijn

Rozemarijn is een kruid met een vrij overheersende smaak en het past goed in Italiaanse gerechten. Het is lekker als kruid voor vlees, groenten en soepen. Het kruid is ook heerlijk bij gebakken aardappelen of aardappeltjes uit de oven! Verder kun je goed thee zetten van een paar takjes Rozemarijn.

Tijm

Tijm is een van de bekendste en belangrijkste smaakmakers in een Provinciale kruidenmix en dus heel geschikt in veel Europese gerechten. Tijm is lekker bij pasta’s, soepen, groenten en kaas. Ook is het lekker bij vlees of vis. Bijvoorbeeld bij een stukje kabeljauw.

Basilicum

Basilicum wordt vaak in de Italiaanse keuken gebruikt. Het is goed te gebruiken in salades, sauzen, soepen en marinades. Ook is het lekker bij vlees en vis. Belangrijk is om de blaadjes pas op het laatst toe te voegen aan het gerecht, omdat de smaak anders verloren gaat. Je kunt basilicum ook gebruiken door er verse pesto van te maken.

Munt

Munt is een smaakmaker in sauzen, stoofgerechten, salades en drankjes. Ook is het lekker bij desserts en groentes. Een ander doeleinde voor munt, dat tegenwoordig heel populair is, is verse muntthee. Dit is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens heel gezond.

Peterselie

Peterselie, met name de krulpeterselie, wordt vaak als garnering gebruikt. Een van peterselie, de bladpeterselie, kan wat beter tegen verhitting en kan daardoor gebruikt worden in sauzen en soepen. Verder is peterselie lekker bij eieren, vlees, vis en groentes. Een ander leuk weetje: als je knoflook hebt gegeten en toch de deur uitmoet kan het helpen om te kauwen op een paar bladeren peterselie.

Oregano

De smaak van oregano is krachtig en pittig en komt goed tot zijn recht in Mexicaanse, Griekse en Italiaanse gerechten. Het kruid is onmisbaar in de bekende gerechten chili con carne en pizza. Verder is het kruid goed toepasbaar in pasta’s en eigerechten. Het is goed te combineren met kaas, tomaat, kip en paprika.

Bonenkruid

Een wat minder bekend kruid is bonenkruid. Wel is het een heel veelzijdig kruid. Het heeft een kruidige peperachtige smaak en wordt gebruikt in soepen, goulash en salades. De peperachtige smaak verdwijnt bij het koken. Bonenkruid is ook heel goed te combineren met bonen, zoals de naam al doet vermoeden. Verder is het lekker in tomatensauzen.

Bieslook

Bieslook lijkt qua smaak een beetje op ui, maar dan wat verfijnder. Bieslook smaakt rauw het best en moet daarom op het laatst aan het gerecht worden toegevoegd. Anders gaat de smaak verloren. Het kruid kan gebruikt worden in soepen, salades en voor een zelfgemaakte kruidenboter. Ook is bieslook lekker op een gevuld eitje of in een dipsaus.

 

Reacties

Geschreven door Madelon Weijenborg op 20 april 2017

Mijn naam is Madelon Weijenborg. Ik ben 24 jaar. Momenteel woon ik samen met mijn ouders in een klein dorp in de Achterhoek. Vanaf september zal...

Meer over Madelon Weijenborg