Waarom te weinig eten slecht voor je is

Bij veel diëten wordt er geadviseerd om drastisch te verlagen in het aantal calorieën maar eigenlijk is dat niet altijd goed. Ik kan mezelf nog net niet de koningin van het diëten noemen maar ik kom aardig in de buurt. Van het ene naar het andere dieet ging ik en soms at ik echt heel weinig en ik snapte gewoon maar niet hoe het kwam waarom ik niet af viel.

Vaak val je in het begin, wanneer je veel minder calorieën eet, heel snel af maar je lichaam gaat zich aanpassen aan wat je binnen krijgt met als gevolg dat op een gegeven moment je verbranding ook langzamer gaat worden en je lichaam zoveel mogelijk vast probeert te houden. Nu is er volop discussie over of de spaarstand nu wel of niet bestaat maar ik ben van mening dat het wel degelijk bestaat, ik heb het namelijk zelf ervaren, ineens toen ik meer ging eten viel ik af….

Naast dat je lichaam langzamer gaat werken zijn er nog een aantal redenen waarom te weinig eten niet goed voor je is:

  • De spieren in je lichaam gaan eiwitten afbreken waardoor je je vermoeider voelt. Ook heb je kans dat je spiermassa verloren gaat.
  • Afvalstoffen verlaten je lichaam minder goed en dit kan weer diverse klachten veroorzaken.
  • Je stemming wordt vaak bij te weinig eten ook niet beter, vaak word je chagrijnig en futloos. Niet erg gezellig voor de omgeving.
  • Je metabolisme raakt in de war, je schildklier gaat langzamer werken en je lichaam gaat veel minder verbranden.
  • Te weinig eten kan er ook voor zorgen dat je diverse klachten krijgt. Denk aan haaruitval, slechte nagels, droog haar, slapeloosheid, duizeligheid etc.
  • Je lichaam krijgt bij te weinig eten een tekort aan vitaminen en mineralen.Het is dus erg belangrijk om genoeg te blijven eten en kies dan vooral voor de gezondere producten, ga ook nooit onder de 1500 kcal zitten (of je moet echt de hele dag stil zitten) je lichaam heeft dat namelijk minimaal nodig om de juiste voeding stoffen binnen te krijgen.

Reacties

Geschreven door Kelly van der Pol op 3 oktober 2016

Mijn naam is Kelly van der Pol, 28 jaar, getrouwd met Eugène en moeder van 2 kinderen Esmay van 6 en Stijn van 4. Wij wonen...

Meer over Kelly van der Pol